Recenzije gostiju             |             Interaktivna karta           |           Društvene mreže:        
        Petrčane    |    Zadar    |    Posebne ponude    |    Villa Katarina VIJESTI    |   Događanja   |    Korisni linkovi

Zadar, 3000 godina star grad - spoj antike i suvremenosti

10 km od Petrčana, smjestio se vise od 3000 godina star grad Zadar.

Na početku predstavit ćemo dvije atrakcije broj 1 u Zadru danas, a to su "Spomenik Suncu" odnosno "Pozdrav Suncu" i "Morske orgulje". Spomenik suncu i morske orgulje dio su istog projekta poznatog hrvatskog i zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

"Spomenik Suncu" odnosno "Pozdrav Suncu", vjerojatno najljepši spomenik posvećen Suncu koji postoji na planetu Zemlji, simbolička je urbana instalacija, koja podsredstvom fotonaponskih ćelija ugrađenih u morsku šetnjicu, sunčevu energiju pretvara u spektakularnu svjetlosnu igru. Fotonaponske ćelije sakupljaju sunčevu energiju tijekom dana i pune baterije koje napajaju LED svjetla također ugrađena u šetnjicu. LED svjetla pale se se sa zalazom sunca te do jutra svijetle u raznim bojama i svjetlosnim aranžmanima.


Morske orgulje smještene su odmah do spomenika Suncu.

"Morske orgulje", arhitektonski je objekt sagrađen u Zadru u Hrvatskoj i prvi muzički instrument takve vrste u svijetu, koji stvara glazbu tako da morkse struje i valovi guraju zrak kroz cijevi postavljene ispod velikih kamenih stepenica.


ZADARSKI POLUOTOK, STARI GRAD
Zadar je osnovan prije vise od 3000 godina od strane Ilira, autohtonog plemena sa Jadranske obale.
Kasnije, nakon što je Dalmacija postala provincija Rimskoga carstva, Rimljani su osvojili Zadar, pokorili Ilire i osnovali rimski grad na mjestu postojećeg ilirskog naselja.
Zadar je danas jedan od najočuanijih primjera planiranog rimskog grada u svijetu, sa pravilnim ortogonalnim rasterom ulica i dvije glavne ulice, CARDO (u smjeru sjever-jug) i DECUMANUS (u smjeru istok-zapad), koje čine bazu za ulični raster.
Rimski DECUMANUS zadržao je kroz povijest status glavne gradske ulice, kako su se carstva i države mijenjale od Rimskog do Francuskog, od Venecijanskog to Austro-Ugarskog, od Jugoslavije do Hrvatske, pa sve do današnjeg dana. Decumanus je uvijek bio centar života u gradu sa najviše dućana, radnji, barova i ostalih atrakcija.

Današnji decumanus, odnosno glavna ulica u starom gradu u Zadru danas, zove se Kalelarga. Ime Kalelarga potječe od talijanskih riječi "cale" (ulica) i "larga" (široka), što bi bilo u prijevodu Široka ulica.
Kalelarga, povijesna i danas

Kalelarga danju


Katedrala Sv.Stošije iz romaničkog perioda iz 13.st. na kraju Kalelarge


Na križanju dvije glavne ulice, carda i decumanusa, smjestio se RIMSKI FORUM, koji je do danas ostao jedan od dvaju glavnih trgova u Zadru.

RIMSKI FORUM ili "Poljana pape Ivana Pavla II" kako se zove danas
Poznata predromanička crkva Sv.Donata iz 9.stoljeća na RIMSKOM FORUMU, danju, odnosno noću, gdje se održavaju mnogi koncerti ispod vedrog ljetnog nebaZadar, grad u središtu sjeverne obale Jadranskog mora, prava je riznica arheloškog rimskog, srednjovjekovnog i renesansnog nasljeđa, kao i brojnih suvremenih arhitektonskih dostignuća.


Život na zadarskim ulicama


Među mnogo različitih zadarskih muzeja, jedan od najpoznatijih je tzv. "Izložba zlata i srebra Zadra", koja se može vidjeti u samostanu Sv.Marije nedaleko rimskoga foruma:
"Zlato i srebro Zadra"

"Muzej antičkog stakla"

"Archeological museum Zadar"


Još jedan zanimljiv primjer spoja dostignuća suvremenog svijeta i antičkog nasljeđa je "Trg Petra Zoranića"
Ovaj suvremeni trg, smješten također u starom gradu u Zadru, povezan je sa tzv. "staklenim sučeljima" sa antičkim i srednjovjekovnim ruševinama ispod razine trga.
"Trg Petra Zoranića"


Mnoštvo ljudi na Morskim orguljama

Zadarski poluotok, odnosno stari grad okružen je srednjovjekovnim zidinama, koje su još uvijek dobro očuvan:


Glavna gradska vrata (jedna od ukupno 8 gradskih vrata očuvanih do danas), odnosno glavni ulaz u stari grad iz renesansnog razdoblja


ZADARSKA "RIVA" I PRIČA O ZADARSKOM ZALASKU SUNCA
Zadarska riva, jedino područje starog grada koje nije okruženo zidinama, jedna je od najljepših riva, odnosno gradskih šetnjica uz more, u Hrvatskoj. Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih režisera svih vremena, Alfred Hitchcock, za vrijeme svog boravka u hotelu na zadarskoj rivi, rekao je: "…najljepši zalazak sunca u svijetu može se vidjeti i iskusiti u Zadru" rekao je tijekom svog posjeta Zadru 1964. godine objašnjavajući da je "Zalazak sunca u Zadru najljepši zalazak sunca na svijetu, neusporedivo bolji od onog u Key Westu na Floridi"…

Zalazak sunca na zadarskoj rivi


ZADAR IZVAN STAROGA GRADA
Zadarski most, skraćuje put pješacima iz starog grada, odnosno poluotoka do ostatka grada:


"Zadarska košarkaška dvorana Krešimira Čosića", nazvana po slavnom igraču košarke Krešimiru Čosiću:

Zadarski shopping centar City Galleria:

Zadarski shopping centar Supernova: